måndag, juni 22, 2009

Är blandraser friskare?

Det finns många myter i hundvärlden. En av de mest envisa är att blandrashundar är friskare än renrasiga. Precis som om alla gener liksom känner igen vilken ras de är del av. Ta HD och ED till exempel. För några år sedan var en kvinna (låt oss kalla henne Anna) som hade en mycket stark bruksbakgrund här och tittade på hundarna.

Hon var orolig över HD/ED-statusen i rasen och tyckte inte att det räckte att båda föräldrarna till den tänkta kombinationen hade snygga leder. Mamman A och pappa 0/1. Hon ville att jag skulle garantera att hennes hund inte skulle få HD eller ED. Jag försökte förklara att det är omöjligt. Dels är nedärvningen polygen (alltså att flera olika gener samverkar) och dels är det ju inte bara genetik som spelar in utan minst hälften (många säger t o m 80 procent) av problematiken har sin grund i hur hunden växer upp (foder, aktivitetsnivå med mera).

Den andra oron hon hade var avseende hudproblem och allergi. Återigen, ingenting på föräldrahundarna (pappa hade en släng efter aggressiv rävskabb i sin ungdom dock) eller de invdivider jag känner till i deras närhet, men ändå - jag varken kunde eller ville stå där och lova att ingen hund från mig någonsin kommer att få problem.

Svaren var inte bra nog för Anna. Hon ville ha garantier. Vi kom överens om att det nog inte var läge för henne att köpa hund här och gick åt skilda håll i livet, men vi har fortsatt hålla kontakt och dela funderingar och tankar kring hundarna (och ja - hon vet att jag skriver detta och har läst det också för den delen).

Anna hade hört att blandraser r mycket friskare – hon hade inget intresse av att vare sig avla eller ställa ut, så att hunden hade stamtavla såg hon inte som något mervärde. Snarare tvärtom – stamtavla=renrasig=sjuk i hennes ögon.

Så hon köpte en blandras. Bullmastiff/Rottweiler. Två av hennes favoritraser i kombination och dessutom en icke-renrasig hund och därmed en garanti för att den inte skulle få några av den renrasiga hundens bekymmer.

Trodde hon ja!

Och nu står hon där, men en hund som har grav HD och hudproblem. Alla tävlingsplaner är lagda på hyllan – energin går åt till att hålla hunden problem- och smärtfri så länge den kan leva kvar.

”Hur kunde det bli så?” ringde hon mig och frågade. ”Blandraser ska ju vara så friska. Jag köpte ju en blandras just för att jag ville ha en frisk och sund hund.”

Fast egentligen är det ganska logiskt. Om man tänker efter lite och inte bara lyssnar på massa fördomsfullt snack. Dysplasi och hudproblem finns i båda raserna. Och gener kan inte läsa och är inte alls medvetna om vilken ras de tillhör (utom i det fåtal fall man har en rasbunden sjukdom som är konstaterat genetisk). Om du parar två indivier som har samma hälsoproblem (eller är från raser som har samma hälsoproblem) är risken precis lika stor att valpen får dessa problem oavsett om den är renrasig eller inte.

Och valpen härifrån, den som Anna var och tittade på men inte fick köpa, ja det är min egen Sparkle med HD A/B, rena armbågar, fri på hjärtat och inte ett hudproblem så långt ögat når.

Så kan det bli när man låter fördomar styra över förnuftet när man väljer hund…

3 kommentarer:

Christa sa...

Øv det er da ærgerligt for "Anna".... :o|
Men som det ofte er i livet, så er der ingen garantier.
I DK har vi samme fordom, at blandingshunde er mere robuste, og med den massive tilgang af information... er vildledning lige så stor en faktor som vejledning. Man må finde kilder man har tillid til, og stoler på, så summere, og tage beslutninger ud fra det.

Da vi skulle have Newton var sundhed også vigtigt, men det er gået op for os, at hundens fremavlede sind er lige så vigtigt...
Newton har da også problemer med leddene, men de kan jo, som i hans tilfælde også komme af andre ting, som her, skade ved leg.. så nej der er INGEN garantier..

Jeg vil sige at købe en raceren hund er den bedste platform at arbejde ud fra hvis man ser på hunden som helhed :o)

En hilsen til "Anna"

/Christa

Rambull sa...

Ja du Vera, - som jeg har tenkt selv mange ganger....Å tro at blandiser er friskere enn renraset hunder er vel omtrent som å stikke hodet i sanden. Hvor mange blandiser blir sjekket for de målbare sakene som HD/AD, hjertet osv..... Dyrekjøpt erfaring for "Anna" - og sikkert flere med henne. En annen side ved saken er når det mixes totalt forskjellige egenskaper, hva kan vel ikke en mix av feks div type Terrier, type Molosser/Sennenhund, Polarhund og Jakthund (elghund...)ende opp som i uerfarne hender.....Kan bli ganske uforutsigbart i forhold til å kjøpe renrasig som iallefall skal inneha de forskjellige egenskapene i "ballansert" dose... Skulle ønske flere fikk en tankevekker som "Anna" innen de gør det endelige valget.

Ellers ønsker jeg deg og dine en herlig sommer :)! mvh Mary

Iben sa...

Historien om "Anna" rørte mig. Jeg var dum nok til at købe min første hund uden at tjekke nogetsomhelst. Stamtavle var jo kun for udstillere.
Vi aflivede Lajka i sidste måned. Hun lå i krig mod hele verden, hun var nervøs, stresset og altid på vagt. Hun var ikke indrettet til at begå sig i denne verden. Hun blev kun 3 1/2 år. Det er den dyreste erfaring jeg nogensinde har gjort, og vi har grædt og grædt for Lajka. Fy for satan.
En stamtavle kan også bruges til at tjekke hundens mentalitet - og det er det jeg gør fremover!!!