fredag, maj 29, 2009

Lite tankar i all hast

När till och med Hilde frågar om jag inte tänker uppdatera snart så är det väl dags… :)

Tiden går så fort att jag knappt hinner tänka, än mindre hitta ro att sitta ner och skriva lite. Just nu känns mitt liv som att existera mitt i en centrifug - och jag kommer ofta att tänka på ett kåseri författaren Marianne Fredriksson skrev för många år sedan. Det innehöll en mening som verkligen bitit sig fast inom mig: ”sommaren gick förbi mitt fönster och tittade förebrående på mig – jag hann inte med henne i år heller.”. Lite så känns hela mitt liv. Det passerar i raketfart medan jag rusar runt, fullt upptagen med annat.

Under våren har jag och två kamrater startat ett nytt företag: AnimaCare som utvecklar och säljer tillskott för hundar och katter. En mer än 20 år gammal dröm har gått i uppfyllelse – nu slipper jag stå och torka örter och blanda pulver och oljor själv hemma i köket. Och extra kul är det att allt blivit precis som jag ville: inga kompromisser, inga budgetlösningar, men ändå till sjyssta priser. Detta är precis det jag vill ge mina egna hundar och inget annat. Jag är jätteglad och jättestolt!

Hur som helst – över till hunderiet, för det är väl det ni är intresserade av. Äntligen har vi smått i huset. Sophie fick en valp för tio dagar sedan. Denna gång klarade valpen sig och just nu ligger hon bredvid mig i valplådan och snusar medan jag skriver detta. Sophie är en toppenmamma och det är jag jätteglad för. Hon är ju en fransk import ur linjer som jag aldrig haft tidigare och därmed inte så välkänd för mig som individer ur den tiklinje jag haft i flera generationer. Om tikarna inte fungerar i valplådan vill jag varken avla på dem eller gå vidare på deras avkomma. Jag tycker att den biten, att instinkterna fungerar som de ska, är väldigt viktig. Jag har sett tikar som attackerar sina valpar eller inte vill veta av dem – och när dessa valpar sedan får valpar i sin tur beter de sig ofta precis likadant. Passar kanske en del att arbeta så, men jag vill inte det. Sophie ska oavsett vilket inte ha fler valpar. Nu har jag parat henne två gånger och det har blivit en valp varje gång. Känns inte så himla lönt att jobba vidare på det. Vi får se hur det går med hennes lilla dotter. Hon ska i alla fall stanna här.

Hade tänkt åka till Europavinnare i Dublin med Jane, Selene och Robyn men eftersom Sophie ligger i valplådan blev det inget med den saken. Alla andra utställningar har vi också fått ställa in av samma anledning. Funderar på att klämma in några utställningar i juli, men vi får se hur det blir. Jag känner ett desperat behov av att sänka tempot lite, kanske åka utomlands på en ordentlig semester. (John Farnham som jag jobbade med för länge sen ska ju göra come-back i Australien i år så jag funderar på att åka dit - är så många vänner där jag inte träffat på flera år - sen hans 50 års baluns faktiskt - och det vore kanon att äntligen komma iväg.) Vore också skönt att för första sommaren sen Hedenhös få sova ut på helgerna istället för att rusa upp i svinottan och köra flera timmar för 10 minuter i ringen. Samtidigt ser både Selene och Robyn så fantastiskt bra ut att jag gärna vill visa upp dem. Jag är verkligen helnöjd med båda två.

Jane och Willow ska båda paras igen. Willows första kull är ju nästan ett och ett halvt så jag känner att jag har bra koll på hälsostatus och hur temperamenten föll ut. Och jag är nöjd så här långt. Framför allt med temperamenten: starkare, vänligare och stadigare individer får man leta efter. Det känns verkligen underbart. Och för mig är det, tillsammans med hälsan, det viktigaste av allt. Det är ju det som avgöra hundarnas värde i vardagen, att de fungerar och är lätta att leva med och att de är friska och sunda. Allt beror naturligtvis inte på vad uppfödaren gör eller inte gör, men det jag kan påverka vill jag sköta på ett bra sätt – sen blir det ju inte alltid som man tänkt sig ändå.

Willow kommer jag att inseminera den här gången. Jane ska paras naturligt, jag har ju inseminerat henne två gånger (utan resultat) och lagt en smärre förmögenhet på detta och hon är ju inte helt ung så jag känner att detta är sista chansen. Jag funderar fram och tillbaka på vilken av tre olika kandidater som ska bli pappa till den kullen. Alla tre är kanonbra hanar med olika kvaliteter och det är inte enkelt att komma till beslut. Återkommer i frågan när jag funderat färdigt.

Annars inte mycket nytt under solen. Nu ska jag ut och gå med hundarna i skogen medan solen skiner. Tillbringar alldeles för mycket tid med att jobba framför datorn medan livet går förbi där utanför mitt fönster och tittar förebrående på mig för att jag är så upptagen med annat….

1 kommentar:

Sigtyr sa...

Lycka till med "firman" !!
För ett tag sedan kollade jag på den hemsidan .... tänkte tipsa dig om att någon kanske hade "knyckt" bilder då "bakändan" på en viss hund var väldigt lik en kusin till "mig" ...

Ta ett djupt andetag och våga gå ifrån datorn .... jag lovar den står kvar :), det gör min!!

ha det så gott
//d